HomeAll Post(Right form of verb part 1) right form of verb নিয়ে চিন্তার দিন শেষ ,শিখে নিন right form of verb ধাপে ধাপে
Advertice Space with sell

Contact With facebook

(Right form of verb part 1) right form of verb নিয়ে চিন্তার দিন শেষ ,শিখে নিন right form of verb ধাপে ধাপে

আসসালামু আলাইকুম

আমি গত পোস্টে রাইট ফর্ম অফ ভার্ব এর সর্ট টেকনি শেয়ার করেছিলাম ।সর্ট টেকনিক এর মাধ্যমে আপনারা মোটামোটি রাইট ফর্ম ভার্ব করতে পারবেন ।কিন্তু পূর্ণাঙ্গ শিখার কোনো সর্ট টেকনিক থাকে না ।তাই আমি আজকের পোস্টে আপনাদের সাথে এর কিছু নিয়ম শেয়ার করব ।একদিনে সব গুলো শেয়ার করব না এতে আপনারা আপনাদের পড়ার এনার্জি হারিয়ে ফেলবেন ।অনেকে আবার এখন সময় না থাকতে পারে তারা নিচ থেকে ফাইলটি ডাওনলোড করে নিন আর যখন ইচ্ছা তখন পড়বেন ।

click Here For Download Part 1
এবং সবাইকে আমাদের গ্রুপে যোগ দেওয়ার জন্য অনুরোধ করলাম ।
join students family

Right form of verbs part 1

ইংরেজি ভাষায় একটি Sentence এ ব্যবহূত প্রতিটি word-ই কোনো না কোনো কাজ করে থাকে। প্রতিটি word-এর মধ্যে Verb সবচেয়ে গুরুত্বপূর্ণ। সাধারণত যে word দ্বারা কোনো কিছু করা, হওয়া, থাকা, বোঝায় তাকে verb বলে। Verb is the heart of Sentence. তাই Verb কে বাক্যের প্রাণ বলা হয়ে থাকে। Verb গুলো সাধারণত Voice, Tense, Mood, Narrarion and Sentence পরিবর্তনে সহায়তা করে থাকে। একটি Sentence এ দুই ধরনের Verb ব্যবহূত হতে পারে। যেমন, Principal verb and Auxiliary verb.

Principal Verb: যে Verb নিজেই স্বাধীনভাবে অন্য Verb এর সাহায্য ছাড়াই ক্রিয়া সম্পাদন করে তাকে Principal Verb বলে।

Example : Rana writes an application.

Auxiliary Verb : যে verb-এর নিজস্ব অর্থ থাকে না, বিভিন্ন প্রকার Sentence অথবা Tense, Voice বা Mood-এর রূপ গঠনের জন্য অন্য verb কে সাহায্য করে থাকে তাকে Auxiliary Verb বলে।

Example : Rana is writing an application.

মনে রাখতে হবে যে কোনো কোনো সময় একই verb, principle and Auxiliary দুভাবেই ব্যবহূত হতে পারে। যেমন, I am a student. এখানে ‘am’ Principle verb.
আবার, I am writing a letter. এখানে ‘am’ Auxiliary verb.

Principle Verb and Auxiliary Verb ছাড়াও Finite Verb, Non-Finite Verb, Transitive Verb and Intransitive Verb রয়েছে, এগুলো গঠনের ক্ষেত্রে অগ্রণী ভূমিকা পালন করে থাকে।

Right form of verbs

1. Sentence যদি Present indefinite tense হয় এবং Subject যদি Third Person singular number হয়, তবে verb-এর সঙ্গে s/es যুক্ত হয়।

যেমন:

# Baized (write) a letter.

Ans.: Baized writes a letter.

# The baby (cry).

Ans.: The baby cries.

2. Simple sentence-এ দুটি verb থাকলে দ্বিতীয় verb-এর সঙ্গে ing যোগ হয় অথবা দ্বিতীয় verbটির আগে to বসে।

যেমন:

He saw the boy (play) in the field.

Ans.: He saw the boy playing in the field.

I heard him (speak).

Ans.: I heard him speaking.

He helps me (make) the house.

Ans.: He helps me making the house.

3. দ্বিতীয় verbটি যদি উদ্দেশ্য বোঝাতে ব্যবহূত হয় তবে দ্বিতীয় verb-এর আগে to বসে।

যেমন:

I went to the library (read) newspaper.

Ans.: I went to the library to read newspaper.

He repaired the boat (sell) it.

Ans.: He repaired the boat to sell it.

4. No sooner had …………. than, Scarcely had ………. when, Hardly had ………. when—প্রথম অংশ Past perfect tense অনুযায়ী হয়, অর্থাৎ verb-এর Past participle form হবে। দ্বিতীয় অংশ Past indefinite tense অনুযায়ী হয়, অর্থাৎ verb-এর Past form হয়।

যেমন:

a.No sooner had the bell (ring) than the teacher (enter) the classroom.

Ans.: No sooner had the bell rung than the teacher entered the classroom.

b.Scarcely had he (arrive) at the bus stand when the bus (leave).

Ans.: Scarcely had he arrived at the bus stand when the bus left.

c.Hardly had the snatcher (take) the chain when he (run) away.

Ans.: Hardly had the snatcher taken the chain when he ran away.

5. সাধারণত since দ্বারা দুটি clause যুক্ত থাকলে এবং since-এর আগের অংশ Present indefinite/Present perfect tense হলে পরের অংশ Past indefinite tense হয়।

যেমন:

It is many years since he (give) up smoking.

Ans.: It is many years since he gave up smoking.

Five years have passed since he (leave) the house.

Ans.: Five years have passed since he left the house.

6. আবার since দ্বারা clause যুক্ত থাকলে এবং since-এর আগে clause বা বাক্যের অংশ Past indefinite tense হলে পরের অংশ verb -এর Past perfect tense হয়।

যেমন:

Many years passed since I (meet) him last.

Ans.: Many years passed since I had met him last.

It was many years since I (visit) there.

Ans.: It was many years since I had visited there.

7. Passive voice-এ সর্বদা verb-এর past participle form হয়।

যেমন:

This work was (do) by him.

Ans.: This work was done by him.

The problem has been (solve) by him.

Ans.: The problem has been solved by him.

The school was (close) for sine die.

Ans.: The school was closed for sine die.

8. Before দ্বারা দুটি Past tense যুক্ত থাকলে before-এর আগের অংশে Past perfect tense এবং পরের অংশ Past indefinite tense হয়।

যেমন:

We (reach) our school before the bell rang.

Ans.: We had reached our school before the bell rang.

The patient had died before the doctor (come).

Ans.: The patient had died before the doctor came.

9. After দ্বারা দুটি Past tense যুক্ত থাকলে এর আগের অংশ Past indefinite tense এবং পরের অংশ Past perfect tense হয়।

যেমন:

They arrived the station after the train (leave).

Ans.: They arrived the station after the train had left.

The patient (die) after the doctor had come.

Ans.: The patient died after the doctor had come.

10. Have, has, had, got, get, cause, make ইত্যাদি verb গুলি যখন কোন sentence এর মধ্যে Causative verb এর কাজ করে তখন main verb টি past participle হয়।

I got the work done by him.
thank You.

The post (Right form of verb part 1) right form of verb নিয়ে চিন্তার দিন শেষ ,শিখে নিন right form of verb ধাপে ধাপে appeared first on Trickbd.com.

Source:

About Author (1477)

This author may not interusted to share anything with others

Leave a Reply

Related Posts

Switch To Desktop Version